Kuchyně na Kypru

Základem celé kyperské kuchyně jsou hlavně čerstvé a ryze přírodní suroviny, které dávají místním pokrmům nezaměnitelnou chuť. Jedněmi ze základních surovin pro přípravu kyperských pokrmů jsou olivy, a to jak zelené, tak i černé. S olivami logicky souvisí i místní vysoce kvalitní olivový olej, který je lisován za studena. Často se podávají různé saláty s tradičním sýrem feta. Dalším typickým jídlem na Kypru je sýr zvaný halloumi. Ten se vyznačuje strukturou připomínající spíše gumu. Vyrábí se buď z kozího anebo z kravského mléka. Výjimkou nicméně není ani sýr, jenž je vyroben ze směsi obou druhů mléka. Tento sýr nechybí v lednici žádného místního obyvatele a je jedním z artiklů, který si turisté koupí prakticky pokaždé.

Tradiční kyperská strava

Z dalších tradičních výrobků jmenujme zejména studené tradiční masné výrobky. Jako příklad lze uvést třeba uzenou šunku zvanou hiromeri, která vzniká tak, že se stlačuje pomocí velkých kamenů a následně se suší v domácím prostředí komína. Podobnou delikatesou je také lountza, což je uzený vepřový plátek, který je obalován v semínkách koriandru. Určitě není špatné uskutečnit výlet na některou z místních farem. Právě tady lze ochutnat opravdu čerstvé ovoce, které rozhodně v supermarketech neseženete. Trh na Kypru je také pověstný velmi širokou nabídkou sušeného ovoce. Koupit se ovšem také dají tradiční kyperský med, bylinky a koření.

Ochutnali jste už kyperskou kávu?

Dlouholetou tradici má na ostrově Kypr také tradiční kyperská káva. Servírovaná je jako malé moka. Velmi podobná je kávě arabské anebo turecké. Podobnost lze ale opravdu hledat pouze v tom, jak je káva servírována. Z pohledu chutí a aroma se jedná o naprosto jedinečný nápoj, který si lze dát pouze na Kypru. Liší se zejména systémem pražení jednotlivých zrn a způsobem přípravy. Kávu si určitě nechejte předtím, než ji začnete pít, trochu ustát. Jinak je třeba počítat s tím, že se káva podává v několika variacích dle míry sladkosti.

Vychutnejte si kyperské deserty

Hodně známé a proslulé jsou také kyperské dezerty. Asi nejznámější jsou tradiční místní zavařeniny, které se podávají buď se sklenicí čisté pramenité kyperské vody anebo s tradiční kávou. Z klasických dezertů jmenujme například ořechové koule anebo zavařený hořký pomeranč. V cukrárně dostanou hosté například velmi známé smažené pečivo zvané daktyla, což v překladu znamená prsty. Známé jsou také menší plněné taštičky bourekia, v nichž je buď sýr, anebo med. Jako velmi chutné se jeví i soutzioukos, což jsou jakési hnědé hrbolaté tyčinky.

Přeposlat Tisknout

Počasí

Čtvrtek 27°C Počasí pro Čtvrtek

Pondělí 20°C Počasí pro Pondělí

Dlouhodobá předpověď

Aktuální kurz měny

EUREUR = 27.56 CZK

USDUSD = 25.29 CZK

Další země:
vyberte zemi...
TOPlist